PPS

Dit materiaal ontleent zijn stijfheid aan de benzeenring die voor ketenverstijving zorgt.

Er bestaan versies met glasvezelversterking, PTFE en koolstofvezel als vulstof. De versies met koolstofvezels zijn bestemd voor toepassingen die om een zeer hoge sterkte en stijfheid vragen. PPS kan gebruikt worden bij een continue temperatuur van 260°C. Bij kamertemperatuur lijken de mechanische eigenschappen op die van de nylons, maar bij hoge temperaturen vertonen de PPS- soorten geringere daling van de sterkte en de kruipweerstand dan veel concurrerende thermoplasten.

PPS is goed bestand tegen chemicaliën, tegen vloeibare brandstoffen en smeermiddelen, maar is niet UV-bestendig. Bij temperaturen lager dan 200°C wordt PPS, voor zover bekend, door geen enkel oplosmiddel opgelost. De vochtabsorptie is minder dan 0.05% bij 20°C in 24 uur.

PPS met glasvezel- of koolstofvezelwapening hoort tot de allersterkste thermoplasten en wordt vaak gebruikt ter vervanging van metalen. Polyfenyleensulfiden zijn kristallijne thermoplasten die het meest geschikt zijn voor die toepassingen waarin voordeel kan worden gehaald uit de hoge sterkte en de goede warmtebestendigheid.