Illustraties manuele hardoplas

Beschrijving manuele hardoplas

Slijtagebestrijding is de hoofdbekommernis van de meeste onderhoudsverantwoordelijken. Slijtvaste hardoplas vormt daarbij een veelgebruikte oplossing. Om de levensduur van dure onderdelen nog te verlengen, is het gebruik van recent ontwikkelde kogelvormige wolfraamcarbides zeker te overwegen. Deze kogeltjes vertonen een hardheid van 3000 tot 4000 HV. De wolfraamcarbides worden in een nikkelmatrix autogeen neergesmolten en vormen aldus een dichte en compacte laag.

Het oxy-acetyleen neersmelten biedt het voordeel dat de wolfraamcarbides intact blijven. De temperaturen bij het elektrisch booglassen zijn zo hoog dat wolfraamcarbide kan opgelost worden (verbranden) in de metallische matrix wat zich vertaalt in een minder goede slijtvastheid. Kogelvormige wolfraamcarbides bieden daarenboven het voordeel minder gemakkelijk uit te breken door het hefboomeffect.

Het autogeen neersmelten, wat gebeurt bij lagere temperaturen (1050°C) dan het elektrisch booglassen (temperatuur meer dan 7000 °C) brengt het bijkomende voordeel dat de vervormingen van het opgelaste oppervlak geringer zijn. De praktijk heeft sinds jaren duidelijk bewezen dat het autogeen neersmelten van kogelvormige wolfraamcarbides een langere levensduur waarborgt daar waar abrasieve vaste stoffen moeten weggeduwd, geperst, verdicht,geschraapt, verplaatst worden zoals bij transportschroeven, extruders, mengers, schrapers, tanden, enz.

Toepassingen manuele hardoplas
Transportschroeven, mengers, schrapers, extruders, tanden van cutters, snijranden van schepbakken, grijpers, stabilisatoren.

Dankzij fijne wolfraamcarbides kan men ook oppervlakken verkrijgen met lage wrijvingscoëfficiënten om bij extrusie bijvoorbeeld een betere doorstroming van het product te verkrijgen.

Technische kenmerken manuele hardoplas

Samenstelling van de matrixbinder : 80 % Ni – hardheid tot 45 HRc.
Partikelgrootte van de wolfraamcarbide kogeltjes: van 0,3 tot 2,2 mm in diverse productklassen.
Hardoplaslaagdikte : 1 – 12 mm.