Wolfraamcarbide gesinterd hardmetaal

gesinterdhardmetaal

Dankzij het sinterproces worden de wolfraamcarbides in de matrix verdicht om aldus hoge slijtvastheid te verkrijgen. Als binder zijn cobalt en nikkel geschikt. De concentratie aan binder bepaalt de verhouding hardheid- taaiheid. De binder cobalt wordt vervangen door nikkel in corrosieve toepassingen.

Bevestiging: Deze wolfraamcarbide hardmetaal delen kunnen bevestigd worden door middel van solderen op een basismateriaal om aldus de combinatie van taaiheid van het basismateriaal met de hardheid van de wolfraamcarbide delen te verkrijgen.

wolfraamcarbide

Toepassingen: Bandschrapers, pennen van maalmolens, kernen voor baksteenproductie, mechanische dichtingen, maalkogels, roerarmen, mengers ook in versie wolfraamcarbide gesoldeerd of gebraseerd op staal, hamers, geleidingen, slijtvaste bekledingen, messen, kalibreergereedschappen, textieldraadgeleidingen, staaldraadgeleiders, sluit- en felsrollen, koperdraadvormrollen, dieptrekgereedschappen, extrusiegereedschappen, opwikkelrollen, pelletiseermessen,…

Titaancarbide gesinterd hardmetaal

Kogelvormige, zeer harde titaancarbide microkorrels worden fijn verdeeld in een gereedschapsstaal matrix.
Deze poedermetallurgietechniek waarbij de ingrediënten gemengd, geperst en gesinterd worden in een vacuümoven biedt volgende voordelen:

  • titaancarbide met hardheden hoger dan wolfraamcarbide
  • in de ongeharde toestand kan het materiaal verspaand en geslepen worden, waarna de harding plaatsgrijpt om aldus een hardheid tussen 68 en 72 HRc te verkrijgen
  • Toepassingen: sluitrollen, geleidingsrollen voor textielindustrie, walsdraadgeleidingsrollen, peletiseermessen, spuitmonden.


    Poedermetallurgie gesinterde hardmetalen

    Beschrijving poedermetallurgie gesinterde metaallegeringen
    Deze legeringen onderscheiden zich van de klassieke conventionele metaalsoorten als volgt: de vloeibare smelt wordt met een edelgas tot metaalpoeder gevormd via een sproeiproces.
    In tegenstelling tot de klassieke metallurgie waarbij een overgang van de vloeibare naar de vaste fase gevolgd door smeden of walsen kenmerkend is, worden de poeders heet-isostatisch samengedrukt (H.I.P. proces) om vaste vormstukken te verkrijgen.
    Dit proces biedt volgende voordelen: homogene legeringen die poriënvrij zijn en dus hogere slijtvastheid vertonen.

    Toepassingen poedermetallurgie gesinterde metaallegeringen
    Persgereedscpoedermetallurgiehappen voor de keramische en de farmaceutische industrie, spuitgietvormen, schroeven in kunststofextrusiemachines, corrosiebestendige legeringen voor de kunststof- en chemische industrie.